Werkplaats

Wat kan je van ons verwachten als je bij ons de fiets laat repareren?

Wij zijn een goed georganiseerde werkplaats in de binnenstad van Zwolle. De meeste fietsreparaties doen wij in een uurtje! Als je klaar bent met winkelen in de stad kan je weer op de vers gerepareerde fiets naar huis!

 

Iedereen heeft een fiets en gelukkig is iedereen anders!

 Zo zijn fietsen ook: allemaal anders.

 

Goedkoop een fiets maken

Sommige fietsen worden alleen naar de kroeg of naar het station gebruikt deze fietsen mogen best een beetje rammelen maar ze moeten wel veilig zijn en er moet wel een slot en verlichting opzitten die ook nog wel een beetje werkt. Wij van Wereldfietsen Zwolle snappen best dat een reparatie voor deze fiets niet heel duur mag zijn.

 

Kwaliteit reparaties voor een eerlijke prijs

Er zijn fietsen die elke dag worden gebruikt om heen en weer te fietsen naar het werk of naar school door weer en wind en soms wel 20 kilometer per dag! Deze fietsen moeten het gewoon altijd doen; geen lekke band of een ketting eraf als je midden tussen de weilanden staat . Wij van Wereldfietsen Zwolle kunnen goed advies geven welke onderdelen en wat voor onderhoud er voor dit gebruik nodig is.

 

De fiets maken/samenstellen voor iedereen en elke toepassing

Sport en vakantie fietsen zijn een categorie fietsen waar speciale vakmanschap en expertise bij komt kijken welke tandwiel verhouding bij welke vakantie moet ik nou hebben? of als ik fiets navigatie wil gebruiken welke naaf dynamo heb ik dan nodig om hem tijdens het fietsen op te laden?  Er is zoveel mogelijk op fietsgebied als het gaat over fiets vakanties of sport. Iedere gebruiker vind weer wat anders fijn en iedereen heeft een ander budget. Er is altijd een oplossing voor iedereen dat is ons motto!

 

Communicatie is erg belangrijk voor ons wij doen niks zonder dat we dat met je hebben overlegd daarom vragen wij je gegevens, wij vinden het erg prettig als we je kunnen bereiken als we met de fiets aan het werk zijn want dan kunnen we na overleg gelijk doorgaan met de reparatie.  

Onze werkplaats is helemaal geautomatiseerd en ons systeem slaat alles op wat we aan de fiets doen samen met je naam, telefoon nummer en adres, zo kunnen we voor u de hele geschiedenis van het onderhoud bijhouden. Met jou gegevens doen wij verder niks

Als de reparatie is afgerond in de werkplaats stuurt ons systeem een bericht per sms naar je telefoon met dat de fiets klaar is en wat de kosten zijn. 

 

Waar wij voor staan:

 • Reparaties voor een goede en eerlijke prijs
 • Alles in overleg
 • De meeste reparaties in een uur klaar (u krijgt een sms wanneer de fiets klaar is)
 • Kundige (gediplomeerde) fietsenmakers

Accu check

Kosten: € 15,00

"Ik kan steeds minder ver fietsen met een volle accu, kan het zijn dat mijn accu slechter is geworden"

"Zijn de banden goed hard en kan je ook minder ver als het boven de 5 graden buiten is?"

 

De accu van een electrische fiets is het duurste onderdeel van een electrische fiets. De accu is ook het onderdeel dat het kwetsbaarst is. Het is belangrijk voor een accu dat hij geen diepte ontlading krijgt; dit gebeurt als de accu is leeg gefietst (dit is helemaal niet erg) en dan 2 maanden in de schuur word gelegd, of gewoon de hele winter niet gebruikt word en de accu niet aan de lader. Een accu gewoon gebruikten is het best. Een accu opladen onder nul of net erboven is ook niet goed voor de accu. 

Ben je benieuwd hoe goed je accu nog is

 

Meer informatie

Banden vervangen

Kosten: € 12,50

"Ik was lekker aan het fietsen, had wel een beetje haast en toen: nee! een lekke band, kunnen jullie die ook maken?"

"Zit er nog genoeg profiel op de buitenband?"

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je een lekke band hebt! dit kunt je voorkomen door op tijd de buitenband te vervangen. Als de buitenband versleten is gaat de binnenband sneller lek. Het komt ook best vaak voor dat de buitenband gaat scheuren, dit kan in het loopvlak of net boven de velg aan de zijkant van de buitenband voorkomen. Als je een scheur in het loopvlak hebt dan krijg je een bobbel op de band, dit is tijdens het fietsen goed merkbaar, vooral op een glad wegdek dan hobbelt de fiets. Als er een scheur net boven de velg op de zijkant van de buitenband zit, de wang van de band, dan is het net alsof je een slag in je wiel hebt. Deze scheur ondstaat vaak bij langdurig fietsen met een zachte band.

Met deze prijs maken wij van Wereldfietsen Zwolle geen onderscheid tussen en vervangen van een:

 • Voorband
 • Achterband
 • Binnenband en/of buitenband

Uiteraard hebben wij van Wereldfietsen Zwolle een mooi assortiment nieuwe binnen en buitenbanden.

Meer informatie

Fiets poetsen

Kosten: € 40,00

 

"In de winter ben ik elke dag met mijn fiets naar mijn werk gegaan, maar hij is er wel erg vies van geworden. Kunnen jullie hem voor mij schoonmaken?"

 

Het is natuurijk heel verleidelijk om gewoon de hoge drukspuit of de tuinslang op de fiets te zetten! dan is hij wel lekker snel schoon. Maar dit is niet heel erg goed voor de fiets. Het vet dat in de naven, balhoofd en trapas zit spoelt er dan vaak uit en dan gaat de fiets na een tijdje wat rauw lopen. Als het een elektrische fiets is, raden wij het helemaal af om deze af te spuiten. Dit veroorzaakt de vreemste storingen in het elektrische systeem. Om de fiets weer helemaal stralend schoon te krijgen is het het best om te werk te gaan met een poetsdoek een busje siliconen spray of poetsolie en voor het chroomwerk gebruiken wij staalwol met poetsolie. De ketting reinigen en invetten is ook erg belangrijk voor de levensduur van de ketting en de tandwielen.

Voor een Poetsbeurt rekenen wij €40,- Wij van Wereldfietsen Zwolle maken in de prijs geen verschil tussen de volgende fietsen:

 • Sportfiets
 • Stadsfiets
 • Elektrische fiets
 • Bakfiets

Een poetsbeurt word vaak uitgevoerd in combinatie met een servicebeurt

Meer informatie

Ketting en tandwielen vervangen

Kosten: € 50,00

"Als ik fiets kraakt het, de fiets fietst erg zwaar en als ik bij het stoplicht weg wil rijden trapt de fiets door"

"Is de ketting goed op spanning?"

 

Als de tandwielen en de ketting versleten zijn heb je het goed gedaan! dan heb je gewoon lekker veel gefietst en dat is heel mooi! Het fiets comfort gaat wel erg achteruit als de tandwielen en de ketting versleten zijn. Eest gaat het kraken bij het aanzetten op de pedalen, dit word steeds erger en op een gegeven moment gaat de boel doortrappen. Als de ketting over het tandwiel slaat begint het gevaarlijk te worden. Dan is het echt tijd om het hele setje te vervangen. 

Er zijn verschillende systemen:

 • Derailleursysteem: Dit systeem bestaat uit meerdere bladen voor en achteren is het systeem voor racefietsen, mountainbikes en vakantie fietsen. De voorbladen van een derailleursysteem zijn los te vervangen, de cassette (tandwielen achter) is meestal een hele set. Het komt soms voor dat we een van de voorbladen kunnen laten zitten als deze weinig of niet is gebruikt maar het is het best is om alle tandbladen tegelijk te vervangen samen met de ketting omdat alles op elkaar inslijt.
 • Gesloten systeem: Dit systeem bestaat uit een voortandwiel een achtertandwiel en een ketting. Dit systeem heeft minder onderhoud nodig dan een derailleur systeem. Bij een fiets met een dichte kettingkast hoef je minder vaak de ketting te smeren en de tandwielen te vervangen. Het gesloten systeem slijt natuurlijk ook en is op een gegeven moment ook gewoon aan vervanging toe. 

Bij het monteren van de ketting en de tandwielen maken wij van Wereldfietsen Zwolle geen onderscheid in prijs tussen:

 • derailleursysteem
 • gesloten systeem

 

Meer informatie

Ketting spannen

Kosten: € 12,50

"Tijdens het fietsen valt de ketting eraf en ik hoor een gerammel in mijn kettingkast"

"Zijn de tandwielen nog recht"

 

De ketting is het onderdeel van de fiets dat het meeste onderhoud nodig heeft. Een ketting is het meest gebuikte aandrijf systeem op een fiets. Er worden ook wel andere systeemen gebruikt zoals een belt-drive en een cardan-as, maar de meeste fietsen hebben een ketting aandrijving. Als de ketting te slap is gaat hij rammelen in de kettingkast en heeft hij meer weerstand bij de aandrijving en fietst de fiets zwaarder. Ketting araf!.Wanneer de ketting van de tandwiellen af is gelopen komt dit bijna altijd omdat de ketting veel te slap is geworden. Er zijn twee ketting systemen: een derailleursysteem, ook wel een open kettingkast genoemd en een gesloten systeem, ook wel een dichte kettingkast genoemd. Bij het derailleursysteem hoeft de ketting niet gespannen te worden de derailleur fungeert ook als kettingspanner. Bij een gesloten systeem moet de ketting wel regelmatig gespannen worden. Het wiel moet naar achter worden gezet, hierdoor word de afstand groter tussen het voortandblad en het achtertandblad. Er bestaan ook kettingspanners voor een gesloten systeem. Dit is een kettinggeleider die met een veer tegen de ketting word aangedrukt en hierdoor de ketting altijd op spannig houdt. Dit moet u niet verwarren met het systeempje dat ook kettingspanner heet. Dit word soms nog gebruikt op de achterbrug van de fiets. Dit is niets meer dan een hulpmiddel om de ketting op een goede spanning te zetten.Voor kettingen van een naafversnelling of een terugtraprem bestaan ook halve kettingschakels, dit is soms handig als het achterpad van de fiets niet heel veer ruimte heeft om de ketting te spannen, of als bij het spannen van de ketting het achterwiel tegen het spatbord komt

De ketting spanning is erg belangrijk voor het rijcomfort van de fiets. Als de ketting te slap af te droog is slijten de tandwielen en de ketting bovendien een stuk sneller.

Meer informatie

Ketting vervangen

Kosten: € 12,50

"Het kraakt en piept als ik fiets!"

"Stopt het piepen en kraken als je stopt met trappen"

"Ja dan hoor ik niks meer"

 

Er zijn verschillende soorten kettingen: de ketting van een derailleursysteem is dunner dan een ketting van een fiets met een gesloten systeem, hoe meer tandwielen aan de achterkant van een derailleursysteem, hoe dunner de ketting. Wij van Wereldfietsen Zwolle raden aan om bij een derailleur systeem nooit alleen de ketting te vervangen, altijd de hele set: voortandwiel(en), achtertandwielen (cassette) en de ketting. Als de ketting van een derailleur systeem slecht is, dat kan zijn versleten of gebroken, dan zijn de tandwielen ook gewoon slecht. Als je er dan een nieuwe ketting op zou zetten loopt het niet goed. Vaak trapt de fiets met een nieuwe ketting op oude tandwielen van een deraillersysteem slechter dan de oude versleten ketting. Bij een fiets met een naafversnelling of een terugtraprem is het soms wel de moeite waard om de ketting te vervangen en de tandwielen te laten zitten of een ketting schakel er tussen uit te halen waardoor het wiel weer wat verder naar achter kan en de ketting weer goed op spanning is.

Meer informatie

Remblokken vervangen

Kosten: € 10,00

"Ik kan niet meer zo goed remmen, ik moet mijn remhendel helemaal inknijpen"

"Is de remkabel nog goed? gerafeld? of heb je nog genoeg oliedruk?"

 

Natuurlijk hebben alle fietsen remmen, een fiets met een gesloten kettingkast heeft vaak ook een gesloten remsysteem, een trommelremrollerbrake of een terugtraprem. De rollerbrake, trommelrem of terugtraprem hebben bijna geen onderhoud nodig.Een fiets met een derailleurversnelling heeft bijna altijd een remsysteem met remblokjes. Een remsysteem met remblokjes heeft als voordeel dat deze beter remmen onder extreme omstandigheden zoals lange afdalingen, zware belasting en hoge snelheid. Er zijn verschillende remsystemen met remblokjes;

Een Schijfrem, dit is een schijf die in het midden van het wiel zit en op de achterbrug of voorvork zit dan een remklauw en daar zitten de schijremblokjes in. Een schijfremsysteem is mechanisch met een remkabel of hydraulisch (oliedruk).

Een Velgrem, dit remsysteem maakt gebruik van de zijkant van de velgen heeft het remsysteem op de staande achtervork en op de voorvork. Een velgrem is ook mechanisch (met een remkabel) of hydraulisch (oliedruk).

Wij van Wereldfietsen Zwolle maken qua prijs geen onderscheid in de montage tarieven tussen:

 • Voorrem 
 • Achterrem
 • Oliedrukrem
 • Velgrem

Tijdig de remblokken vervangen is tevens erg belangrijk voor het behoud van de velg.

Meer informatie

Remkabel vervangen

Kosten: € 7,50

"Toen ik net heel hard moest remmen knapte mijn remkabel"

De meeste fietsen hebben een voorrem en een achterrem. Deze remmen worden bediend met een remhendel en hebben meestal een remkabel. De remkabel van een fiets bestaat eigenlijk uit twee kabels: een binnenkabel en een buitenkabel. De buitenkabel is er in allerlei kleuren! De binnenkabel heeft aan het uiteinde een tonnetje of een peertje en welke je nodig hebt ligt aan de montage in de remhendel. Bij de montage van de remkabel is het belangrijk dat de kabel geen haakse bochten maakt. Hoe vloeiender de kabel naar de rem gaat hoe minder weerstand de kabels onderling hebben en hoe minder remkracht er verloren gaat.  Als de buitenkabel is geknakt, dit gebeurt vaak net na de remhendel, komt er gemakkelijk vocht in. Als er vocht tussen de binnen en de buitenkabel zit, gaan de kabels roesten en bij vorst vriezen de remkabels vast

Er zijn fietsen met een hydraulisch systeem voor de remmen, ook wel remmen op oliedruk genoemd. Dit systeem kan voorkomen bij velgremmen en schijfremmen en wordt ook toegepast op de duurdere fietsen. Hydraulische remmen hebben geen weerstand in de overbrenging. 

Wij maken geen onderscheid tussen het monteren van de:

 • Voorremkabel
 • Achterremkabel

Wij gebruiken zoveel mogelijk de kabelhoedjes en stelschroefjes van de oude kabels.

 

Meer informatie

Servicebeurt

Kosten: € 35,00

"Mijn fiets fietst niet meer zo lekker als toen ik hem net had gekocht; hij wiebelt en hobbelt, kraakt, piept, rammelt, de remmen zijn zompig en het schakelt niet fijn meer."

"Gelukkig ben je bij de fietsverwenners!"

 

Fietsliefde! dat heeft elke fiets nodig! Door het gebruik van de fiets: rekt de ketting wat uit, hierdoor krijg je gerammel in de kettingkast. De vernellingskabel rekt uit en dan heb je kans dat de versnellingen niet meer goed schakelen. De spaken rekken uit, hierdoor raakt het wiel uit evenwicht en krijg je een slag of spaakbreuk. Het profiel slijt van de buitenband en heb je sneller kans op een lekke band. De remkabels rekken uit en dan worden de remmen wat slapper. De remblokken slijten, de fiets remt minder strak. Er kan speling op de wielen komen, het kan je veel geld besparen als je dat er tijdig uit haalt. Op de lagers bij je stuur, het balhoofd kun je speling krijgen, hierdoor krijg je een "zenuwachtige" fiets.

Als je elke dag de fiets gebruikt voor woon-werk verkeer,  10 kilometer per dag op een gewone stadsfiets (een fiets met een gesloten kettingkast), raden wij van Wereldfietsen Zwolle aan om 2 keer per jaar de fiets een service beurt te laten geven. Als de fiets wat minder word gebruikt, een fiets voor vakanties, mooi weer of als u gewoon niet echt een fietser bent, is eens per jaar ook genoeg. Een fiets met een derailleursysteem heeft wat meer onderhoud nodig voor zowel de tandwielen als de remmen. Voor fietsen met een deraileursysteem zijn is de frequentie van het onderhoud heel erg afhankelijk van het gebruik. Fietst u veel door vies weer, bospaden of pekel, dan heeft de fiets het een stuk zwaarder dan dat hij in droog mooi weer word gebruikt.

Is uw fiets toe aan wat aandacht en liefde?

Werelfietsen, uw fietsenmaker in Zwolle, maakt in de prijs geen onderscheid tussen de volgende fietsen:

 • Derailleurfiets
 • Stadsfiets
 • Elektrische fiets
 • Bakfiets

Wat wij van Wereldfietsen Zwolle doen bij een service beurt:

 • Ketting spannen en als het nodig is reinigen
 • Spaken spannen en eventueel slagen uit de wielen halen
 • Versnelling afstellen
 • Buitenbanden controleren op slechte plekken
 • Remmen controleren en indien nodig afstellen
 • Naven controleren en indien nodig speling eruit halen
 • Balhoofd (stuurinrichting) controleren en eventueel speling eruit halen

 

Meer informatie

Slot doorslijpen

Kosten: € 5,00

"Gister gewoon mijn fiets op slot gezet voor de deur thuis. Vanochtend kan ik hem niet meer vinden echt overal gezocht!"

 

Helaas moet je overal je fiets op slot zetten anders word de fiets gestolen. Je kan de fiets ook verzekeren tegen diefstal dan heb je een ART goedgekeurd slot nodig, dit is een keurmerk voor sloten voor tweewiellers. Het ART keumerk werkt met een waardering systeem met sterren van 1 tot 5 sterren: hoe meer sterren hoe beter het slot. Een slot is soms een hele zoektocht! dan heb je een mooie lichte fiets, je wil natuurlijk niet dat de fiets gestolen word en dan moet je er een heel zwaar slot er aan hangen.

Door het gebruik van het fietsslot in weer en wind en gaat het slot wat moeilijker open en/of dicht; spuit er dan een beetje kruipolie of wat vettigheid in! Als het slot moeilijk open en dicht gaat breekt vaak de sleutel af in het slot! 

Wij van Wereldfietsen Zwolle kunnen soms de afgebroken sleutel uit het slot halen (let wel op staat de fiets op slot en is de reservesleutel nodig). Als het niet lukt om de sleutel eruit te krijgen kunnen wij van Wereldfietsen Zwolle het slot doorslijpen. Als je de sleutel en de reserve sleutel kwijt bent dan kunnen we het slot doorlijpen en (de)monteren.Hiervoor hebben wij van Wereldfietsen Zwolle een wel bewijs nodig dat u de eigenaar bent van de fiets!

In vrijwel alle gevallen monteren wij van Wereldfietsen Zwolle voor bovengenoemde prijs ook een nieuw slot. Doorslijpen van het oude slot en het plaatsen van een nieuw slot kosten samen €5,-.

Meer informatie

Software update

Kosten: € 15,00

"In het dispay van mijn elektrische fiets zie ik een sleutelsymbooltje, wat betekent dat?"

"Dat is een aanduiding dat de fiets toe is aan een servicebeurt en mogelijk een software update"

 

Er zijn een paar verschillende systeemen voor de elektrische fietsen, je kunt de elektrische fietsen verdelen in drie groepen; 1 een voorwiel aandrijving, 2 een midden aandrijving hier zit de motor in het midden van de fiets en wordt de fiets bij de trapas aangedreven en 3 een achterwiel aandrijving. Ze hebben natuurlijk allemaal voor en nadelen. Al deze systeemen kunnen ook een applicatie (toepassing) hebben voor de dealer om de software te kunnen benaderen. Hiermee kunnen wij als Wereldfietsen Zwolle de fietssoftware updaten of veranderen en hierdoor het gebruiksgemak optimaliseren. Denk hierbij aan: de actieradius van de accu verbeteren of vergroten, de krachtsensor ijken, foutcodes uitlezen, de communicatie met het versnellings-systeem van NuVincie vraagt ook wel eens een naar een update of heeft een software storing en de aanduiding van de servicebeurt uit het display halen.

De elektrische fietsen die om een software update vragen zijn de fietsen van de Accellgroep:

 • Sparta
 • Koga
 • Batavus

De systeemen met een software applicatie voor de fietsenmakers zijn:

 • Bosch (middenmotor)
 • Shimano Steps (middenmotor)
 • Bafang (middenmotor, voorwiel motor)
 • NuVinci (traploos versnellings-systeem)
 • Ecomo (voorwiel motor)

 

Meer informatie

Spatbord-steun vervangen

Kosten: € 7,50

"Het rammelt zo achter aan mijn fiets!"

 

Spatborden op de fiets zijn hier in Nederland bijna onmisbaar. Bijna alle fietsen hebben spatborden, alleen de mooi weer en sportfietsen hebben ze niet. Op een fiets waar je mee naar je werk gaat moet je gewoon spatborden hebben, anders word je helemaal vies van het opspattend vuil van de weg. Spatborden zijn er in verschillende materiaalsoorten: kunstof, staal, hout, alumminium en rvs (roestvrij staal). Het zwakste van een spatbord is het spatbordsteuntje, dit is het beugeltje aan je spatbord dat er voor zorgt dat je spatbord goed op zijn plek blijft. Dit spatbordsteuntje zit aan de voorkant en er zit er één aan de achterkant van de fiets en ze zijn allebei los te vervangen. Het komt voor dat het spatbordsteuntje breekt, roest, beschadigd is of los zit. Als het spatbord los zit is dat vervelend, het maakt vaak veel lawaai maar het is ook gevaarlijk! Als het losse spatbordsteuntje of het spatbord tussen je wiel komt kom je te vallen. 

Bij de montage van het spatbordsteuntje maken wij van Wereldfietsen Zwolle geen onderscheid tussen:

 • Voor
 • Achter

Meer informatie

Verlichting maken

“Het is zo vroeg donker maar mijn fietsverlichting doet het helemaal niet kunnen jullie dat voor mij maken?”

 

De Fietsverlichting is voor je eigen veiligheid als je in het donker op pad gaat misschien wel het belangrijkst. Nog niet zo lang geleden was het enige systeem voor fietsverlichting met een dynamo. Dit is een losse dynamo die met behulp van een klein wieltje die op het fietswiel drukt 6 volt opwekt en zo de stroomvoorziening voor de verlichting is. Er zijn nu wat meer mogelijkheden voor de fietsverlichting: Een naafdynamo dit is een dynamo die in het midden van het voorwiel zit en zo stroom opwekt voor de fietsverlichting, er zijn ook mogelijkheden om daar je telefoon mee op te laden of een fietsnavigatie systeem op aan te sluiten. Op de naafdynamo word meestal alleen de koplamp aangesloten omdat het fijn is als de koplamp een grote lichtbundel heeft de achterlamp is dan bet een batterij en een led lampje deze hoeft minder fel te zijn. Met de opkomst van de led lamp is de mogelijkheid gekomen om ook fietsverlichting op batterijen te maken. Met 2 AA baterijen is het mogelijk om met een led lamp wel 100 brandduur te hebben. Als je een grote lichtbundel wil gaat het wel ten kosten van de branduren, dit is de reden dat er veel fietsen zijn met een naafdynamo. In Zwolle word best vaak gehandhaafd op fietsverlichting.

“wat zijn eigenlijk de regels voor fietsverlichting en is al die refectie ook verplicht?”

Als fietser moet je in het donker en bij slecht zicht een voorlamp en een achterlamp hebben. Je mag  ook losse lampjes gebruiken dit zijn lampjes die je met een klik systeem of met een elastiekje vast maakt. Je moet ook reflectie hebben aan de voor en achterkant van je fiets ook moet je reflectie hebben in je banden of wielen. De kwaliteits banden hebben allemaal een reflectie streep aan de zijkant van de band behalve die van de mountainbikes en race fietsen. Op je pedalen moet je ook reflectie hebben, eigenlijk hebben alle trappers reflectie behalve van de sportfietsen de atb en race pedalen hebben geen reflectie. De kleuren van reflectie zijn; voor de koplamp: wit de achterlamp moet rood zijn voor de banden wil de wedgever witte refectie en in de pedalen moeten de reflectoren geel zijn. Maar je mag dan weer geen driehoeken als reflector gebruiken. De lampen van je fiets moeten aan de volgende regels voldoen: Je koplamp moet geel of wit licht hebben en je achterlamp rood licht. De lampen mogen niet naar beneden schijnen, let wel op dat als je een felle voorlamp hebt dat je hem goed afstelt en niet de mede weggebruikers verblind. De verlichting mag niet knipperen. Als je losse lampjes gebruikt let dan wel goed op dat ze niet naar beneden schijnen dit gebeurt best makkelijk als je over een bobbel fietst en als ze niet goed vast zitten. Ook is het belangrijk als je losse lampjes gebruikt dat ze altijd goed zichtbaar zijn en dat je er niks overheen hangt. Losse lampjes mag je ook gewoon aan je kleding of op je rugtas vast maken. Je mag losse lampjes niet op je hoofd, aan je armen of benen vastmaken.

Als je een speciale fiets hebt met meer wielen en dus wat breder bent moet je, meer reflectie en koplampen gebruiken waar je die moet monteren is afhankelijk van de fiets.

tip: Als je met je mountainbike of race fiets door het donker gaat denk er dan wel aan dat je geen refectie hebt 

Meer informatie

Versnellingskabel vervangen

Kosten: € 10,00

“mijn fiets kan alleen nog maar is de zwaarste versnelling wat kan dat zijn?”

“Ik denk dat je versnellingskabel is gebroken”

 

De meeste fietsen hebben versnellingen, bijna allemaal worden die bediend door een versteller aan het stuur met een versnellingskabel. Je kan de vernelling-systeemen in twee groepen onderverdelen; De fietsen met een derailleur systeem en de fietsen met een naaf versnelling. De fietsen met een derailleur systeem hebben meestal een voor derailleur en een achter derailleur deze worden met twee verschillende verstellers bediend; links op het stuur de versteller voor de voor derailleur 2 of 3 standen, (2-3 voor tandbladen)rechts op het stuur de versteller voor de achter derailleur 6-7-8-9-10 (6-7-8-9-10 achter tandbladen). De versnellingskabel voor een derailleur systeem bestaat uit een binnenkabel uit een stuk en buitenkabel dit zijn vaak kleine stukjes buitenkabel deze worden alleen in de bochten gemonteerd. Hoe minder buitenkabel er word gebruikt hoe minder weerstand hij heeft tijdens het schakelen. Omdat vooral bij de achter derailleur de afstand tussen de tandwielen heel klein is komt het heel precies hoe ver de achter derailleur per klikje van de versteller verspringt. Voor het schakel comfort is het erg belangrijk dat de juiste kabels worden gebruikt en op de juiste manier worden gemonteerd.  De fietsen met een naaf versnelling  hebben alleen een versteller aan de rechterkant op het stuur en hebben dan ook vaak maar een versnellingskabel, deze bestaat ook uit een binnen en buitenkabel, bij een versnellingsnaaf mag de buitenkabel uit een stuk bestaan. De meest voorkomende vernellings naven in Nederland zijn van Shimano, Shimano noemt hun vernellingsnaven: Nexus de Nexus naven die nu in de handel zijn de 3-5-7-8 en 11 speed er heeft ook een nexus 4 naaf bestaan maar die is er al een tijdje uit. Een ander merk is Sachs zij hebben nog de 2-3-5 en 7 speed, Op de oudere naven van Sachs staat Torpedo. Sturmey Archer ook wel SA is een merk dat vroeger de grootste was en heeft nu nog de 2-3-4 en 7 speed op de markt. De 2 speed naven van deze merken hebben geen versnellings kabel die van Sachs schakelt automatisch en die van SA schakelt als je even stopt met trappen. NuVincie is een nieuwe speler op de markt en heeft een traploos versnellings systeem ontwikkeld dit  systeem heeft wel twee kabels nodig. NuVinci heeft ook een traploos systeem die elektronisch schakelt dit moet dan in combinatie met een electrische fiets met het Bosch systeem. Het meest exclusieve versnellings systeem is van Rohloff deze draait in een oliebad en is onderhoudsarm dit systeem word ook bediend met een speciale versnelling kabel.  Het is voor een naafversnelling ook heel belangrijk dat deze goed is afgesteld. Als de versnellingen niet goed zijn afgesteld mis je wel eens een versnelling of trapt de fiets door. Een versnellings naaf die langdurig verkeerd is afgesteld en vaak heeft doorgetrapt kan hiervan kapot gaan. Als de versnelling niet meer goed werkt kan dat natuurlijk meerdere oorzaken hebben maar meestal is de versnellingskabel niet meer goed. De versnellingskabel kan geknakt zijn dit komt vaak voor net na de versteller doordat je bent blijven haken met de versnellingskabel, of doordat hij niet meer soepel heen en weer gaat dit komt vaak omdat de kabels verroest zijn of natuurlijk omdat de versnellingskabel is geknapt.

 

Meer informatie

Wiel (de)monteren

Kosten: € 30,00

"Ik hoor gerammel in mijn achterwiel en volgens mij heb ik een slag in mijn wiel"

"Waarschijnlijk heb je een spaak gebroken in je achterwiel"

 

Het achterwiel van de fiets word aangedreven, dit kan op een heleboel manieren: met een ketting, een cardan-as, een riem (een beltdrive). In het achterwiel kan een versnellings naaf zitten, of losse tandwiellen aan de buitenkant (casette of een freewheel) de wielen van een fiets hebben ook veel verschillende maten. Het achterwiel van de fiets word ook nog het meest belast door de gebruiker, spullen in de fietstas, of iemand achterop de fiets. Een wiel bestaat uit drie onderdelen: de velg, de spaken en de naaf. Omdat er heel veel combinaties in aandrijving kleur versnellings systemen en maten zijn, is eigenlijk elk wiel uniek.

Velg: Een velg van de fiets is het onderdeel van het fietswiel waar de buitenband en de binnenband op zitten aan de ene kant en aan de andere kant zitten de spaken er aan. Meestal word de velg van aluminium gemaakt maar er bestaan ook velgen van staal roestvrijstaal of zelfs van hout. Als het wiel krom bedoel je eigenlijk dat de velg krom is. Een velg van een fiets met remblokjes die op de velg remmen moet heel goed recht zijn anders is de rem niet goed af te stellen. Als de velg krom is voel je dat tijdens het fietsen. Je hebt een slingerende fiets.

Spaken: De spaken is het onderdeel (eigenlijk veel dezelfde onderdelen) wat de velg met de naaf verbind een spaak draai je met behulp van een nippel vast in de velg. Het aantal spaken is afhankelijk van de uitvoering van het wiel maar meestal heeft een wiel 36 spaken. Spaken zijn altijd van staal (verzinkt) of roestvrijstaal, Als een wiel uit evenwicht is of heel zwaar belast is kan er soms een spaak breken.

Naven: De as van het wiel “de naaf”zit in het midden en hier word het achterwiel mee aangedreven. Soms zitten er versnellingen in de achternaaf, soms een terugtraprem met of zonder versnellingen, of soms tandwielen.

Bij een reparatie aan een van deze onderdelen van het wiel moet vaak het achterwiel eruit en daarna, na de wiel reparatie er weer in! 

Meer informatie

Wiel vlechten

Kosten: € 35,00

Na het oppompen van mijn achterband zit er opeens een dikke bobbel in mijn velg

Doordat de velgwand te dun is geworden door het remmen met de remblokjes is de velg geknapt en door de druk van de buitenband komt hij naar buiten, helaas moet er een nieuwe velg worden gemonteerd

 

Een fietswiel bestaat uit drie onderdelen:

Velg: Een velg van de fiets is het onderdeel van het fietswiel waar de buitenband en de binnenband op zitten aan de ene kant en aan de andere kant zitten de spaken er aan. Meestal word de velg van aluminium gemaakt maar er bestaan ook velgen van staal roestvrijstaal of zelfs hout. Als het wiel krom is bedoel je eigenlijk dat de velg krom is. Een velg van een fiets met remblokjes die op de velg remmen moet heel goed recht zijn anders is de rem niet goed af te stellen. Als de velg krom is voel je dat tijdens het fietsen. Je hebt een slingerende fiets.  Een kromme velg kan 2 oorzaken hebben; door verkeerde spanning van de spaken (een gebroken spaak) of  met een klap. (een aanrijding of een omgevallen in een fietsenrek) Als er een slag in het wiel zit doordat de spakenspanning niet goed is, is het slag uit de velg te halen door de spakenspanning weer goed af te stellen. Als de velg krom is gegaan door middel van kracht van buitenaf is het niet meer te herstellen met de spaken spanning en moet er een nieuwe velg om gespaakt worden.

Spaken: De spaken is het onderdeel (eigenlijk veel dezelfde onderdelen) wat de velg met de naaf verbind. Het aantal spaken is afhankelijk van de uitvoering van het wiel maar meestal heeft een wiel 36 spaken. Spaken zijn altijd van staal (verzinkt) of roestvrijstaal, Als een wiel uit evenwicht is of heel zwaar belast is kan er soms een spaak breken. Als er meer dan 5 spaken zijn gebroken heeft het geen zin om alleen die 5 spaken te vervangen omdat het wiel dan zo ver uit evenwicht is geweest dat alle spaken zwak zijn geworden. De spaken blijven dan breken! Dan moeten alle spaken worden vervangen om weer een stevig wiel te krijgen.

Naaf: De as van het wiel “de naaf”zit in het midden van het wiel. Soms zitten er versnellingen in de achter naaf, soms een terugtraprem met of zonder versnellingen, of soms tandwielen. In een voorwiel kan alleen een as zitten die draait, dan heeft de fiets een voorrem met remblokjes of alleen een terugtraprem, een naafdynamo voor de verlichting dit kan in combinatie met een rollerbracke rem,een trommerrem of een schijfrem. Er kan natuurlijk ook alleen een rem in of op de voor naaf zitten. De versnellings naaf is het duurste deel van de “gewone” fiets. Als het achter wiel krom is en de vernellings naaf goed word er vaak voor gekozen om de naaf te behouden en nieuwe spaken en een nieuwe velg te monteren.

 

 

Meer informatie

Alle fietsen ombouwen naar elektrisch

Je eigen fiets laten ombouwen naar een elektrische fiets.

Bent u heel blij met uw fiets maar zou u wel altijd wind mee willen hebben?

Laat uw fiets dan bij ons ombouwen naar een elektrische fiets, zo blijft het gewoon uw eigen oude vertroude fiets maar dan nog fijner! Er zijn verschillende uitvoeringen en mogelijkheden bij het ombouwen naar elektrisch. Omdat er veel verschillende fietsen en wensen zijn is het goed om alle mogelijkheden te onderzoeken. Hierbij adviseeren wij u graag.

Wij werken nu samen met fiets ombouwcentrum nederland, dit bedrijf is gespecialiseert in ombouwsets en hebben een ruime keus met veel ervaring in verschillende ombouwsets.

Tarieven voor het ombouwen:

Bij de verschillende sets horen verschillende ombouw prijzen, simpelweg omdat de ene set meer werk is te monteren dan de anderen:

 • Montage middenmotor met frame of bidon accu €198,50
 • Montage voorwielmotor met draagaccu €198,50 + omspaken voorwiel €68,-
 • Montage pendix (middenmotor) met biddonaccu €110,-

 

 

Meer informatie

trapas vervangen

Kosten: € 30,00

Mijn fiets trapt zo raar hij knarst en tikt en mijn ketting valt er ook vaak af

Ik denk dat er een nieuwe trapas in moet daar zit heel veel speling op

 

De trapas van de fiets zit in het frame gemaakt dit kan geperst zijn een ” inslag trapas” of met schroefdraad de meest gebruikte schroefdraad trapassen zijn met BSA draad. Een trapas heeft twee lagers een links en een aan de rechterkant van de fiets. Bij de stadsfiets zitten de lagers in het frame in de trapas, bij sport fietsen zitten ze meestal aan de buitenkant van het frame. De lengte van de trapas is verschillend en heel belangrijk voor de ketting lijn (het voor en achterlandwiel moet recht tegenover elkaar staan) anders loopt de ketting niet mooi of gaat er zelfs af. Een inslag trapas heeft altijd kunststof cups bij een trapas met schroefdraad kunnen de cups van staal, aluminium of kunststof zijn. Voor de montage van een trapas heb je speciaal gereedschap nodig welk gereedschap is afhankelijk van de trapas.  Als een trapas kraakt hoef je hem niet altijd te vervangen het kan ook zijn dat hij niet goed vast zit of dat er vet tussen de cups en het frame moet, dit gebeurt wel bij een aluminium frame en een trapas met stalen cups. Als de trapas speling heeft op de lagers moet hij meestal worden vervangen. Alle nieuwere kwaliteit fietsen hebben vaste kogellagers als daar speling op komt moeten ze worden vervangen. Fietsen van ongeveer 30-40 jaar oud hebben trapassen met losse lagers deze kan je wel afstellen.

Meer informatie