Veelgestelde vragen

Kan ik ook komen zonder afspraak met een kapotte fiets?

Natuurlijk is het is ook mogelijk om gewoon zonder afspraak te komen wij doen ons best om de reparate fietsen met een uur weer klaar te hebben. Voor reparaties  waar we specifike onderdelen voor moeten bestellen kan het natuurlijk wat langer duren.

Kan ik parkeren voor de deur van de winkel?

Omdat we in de binnenstad van Zwolle zitten is het parkeren lastig, voor het laden en lossen van een fiets is het geen probleem gewoon voor de deur met de alarmlichten kan je wel 5 min staan. Voor even een half uur parkeren kan dat bij de kerk tegenover de winkel. Als u langer in de binnenstad van Zwolle wilt blijven kunt u de auto het best aan de overkant van de gracht parkeren aan de Groot Wezeland of op de Turfmarkt.

Kan ik de gebruikte fietsen in het echt zien?

Jazeker gewoon even bellen met 038-2306405 of online een 'afspraak maken' dan zorgen wij dat de fiets in de fietsenwinkel-werkplaats in de binnenstad van Zwolle is. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere fietsen tegelijk te komen bekijken 

Hoe komen jullie aan jullie gebruikte fietsen?

De gebruikte fietsen van Wereldfietsen Zwolle zijn fietsen die we hebben:



-Ingeruild, Het is natuurlijk ook mogelijk om uw oude fiets in te ruilen en deze fietsen knappen wij dan weer op en verkopen de fiets dan weer



-Opgekochte partijen fietsen, Wij zijn altijd op zoek naar partijen gebruikte fietsen, dit zijn soms fietsen van andere fietsenmakers of fietsen van de Gemeente Zwolle enz..



-Samenwerking met fietsverhuur, Wereldfietsen heeft een samenwerking met Bakker fietsverhuur http://www.bakker-terschelling.nl wij verkopen de fietsen die een seizoen of meerdere seizoenen zijn verhuurd

Als het lang duurt voordat het onderdeel binnen is mag de fiets dan zo lang blijven?

Het komt soms voor dat het bestelde onderdeel voor de reparatiefiets niet op voorraad is bij de leverancier, wij zoeken dan natuurlijk voor een passende oplossing. Soms kunnen we de fiets voor nood even maken met een vervengend onderdeel of op een andere manier. Soms is er echt geen andere mogelijkheid dan te wachten, dan brengen we de fiets voor zolang naar de opslag.

Hebben jullie ook leenfietsen?

Wij hebben een paar leenfietsen deze kunt u kosteloos gebruiken wij doen ons best om altijd een leenfiets te hebben voor u, helaas komt het ook wel eens voor dat ze allemaal uitgeleed zijn. Mocht u gebruik willen maken van een leenfiets en zeker willen weten dat deze beschikbaar is kunt u het best even voordat u komt bellen en vragen naar de beschikbaarheid.

klopt het aanbod van de gebruikte fietsen op jullie website altijd?

Het verloop van de gebruikte fietsen is best hoog, wij knappen bijna elke dag wel een paar fietsen op en verkopen er ook elke dag een paar. Onze website is via ons software systeem gekoppeld aan de kassa hierdoor word de afgerekende fiets gelijk verwijderd van de wibsite. Als er een fiets klaar is gemaakt voor de verkoop gaat de tweedehands fiets naar de opslag hier hebben wij ook de foto studio en nadat de foto is toegevoegd word de gebruikte fiets online gezet voor de verkoop.

Kan ik ook mijn oude fiets bij jullie inruilen?

Ja dan koop je een andere fiets! wat moet ik dan met mijn oude fiets? misschien voor de buurvrouw of een familielid? of ga je hem zelf verkopen via Marktplaats? kan allemaal!



Natuurlijk kan je de fiets ook bij ons inruilen.



Wij halen dan gewoon de inruilprijs van de aankoopprijs van de nieuwe fiets af. Wij moeten dan wel de fiets in het echt zien en conroleren de fiets op de RDW site of hij niet gestolen is. Bij inruil hebben wij een legetimatie bewijs nodig van u.

Kopen jullie ook fietsen op van particulieren?

Wij hebben er voor gekozen om alleen gebruikte fietsen te kopen in grote partijen en dus niet van particulieren, wij raden aan om de fiets gewoon zelf te verkopen via Marktplaats, wij kunnen wel advies geven over de verkoopprijs ed. 

Welke frame maat heb ik nodig?

Bij ons op de website kan je zowel zoeken op framemaat en op lichaamslengte. Omdat bij de aanschaf van de fiets de beenlengte voor het bepalen van de juiste de maat het belangrijkste is kan je beter zoeken op framemaat.Als je dat voor jezelf wilt berekenen heb je alleen een muur en een rolmaat nodig (en misschien een reken machine)  



Ga met je rug tegen de muur staat en je voeten 20 centimeter uitelkaar zo kan je je binnenbeen lengte opmeten. Meet dan vanaf je kruis naar de grond en dan keer 0,66 dit is in centimeters. En hier is de juiste framehoogte! hij mag voor stads gebruik iets groter en voor sportfietsen iets lager.

Welke frame hoogte heb ik nu?

Je fiets al jaren op dat trouwe beesje maar nu wil ik toch echt een andere maar op deze fiets zit ik zo lekker wat is eigenlijk de framemaat van mijn fiets? 



Je meet vanaf de bovenkant van de zitbuis (dat is de buis van het frame waar de zadelpen in zit) tot het hart van de trapas (het middelpunt van je cank) 

Wat doet de controller van een elektrische fiets eigenlijk?

De controller van een elektrische fiets is eigenlijk de computer van de elektrische fiets. De controller zorgt ervoor dat alle signalen van en naar de goede componenten gaan. De controller stuurt de elektrische fiets aan, bij sommige elektrische fietsen kan de fietsenmaker (gedeeltelijk) de software aanpassen, soms kan je al iets aanpassen met de display soms moet er via een computer verbinding gemaakt worden met de controller. Bij storing in de controller kan je de gekste storingen krijgen haperen van de ondersteuning, geen ondersteuning, geen beeld op de display, accu indicatie niet correct enz..

Mijn snelbinder is in mijn achterwiel tussen mijn ketting gekomen, ik heb de snelbinder er wel uit gekregen maar nu doen mijn versnellingen het niet meer en trapt de fiets door wat kan dat zijn?

Als er snelbinder of een stuk stevig touw tussen het tandwiel in je achter wiel komt, komt er vaak zoveel kracht op het achter tandwiel dat hij naar buiten geperst word door zijn borging heen. De borging voor het achter tandwiel is een veerring die in een gleufje valt en zo er voor zorgt dat het tandwiel op zijn plaats blijft zitten. Bij de meeste systemen van Shimano zit het mechanisme die de versnellingen regelt voor het achter tandwiel en deze word dan ook naar buiten gedrukt. Om het te maken moet meestal het achterwiel ge(de) monteert worden. Als er niet te lang mee door gefietst is hoeven er geen nieuwe onderdelen op alles moet gewoon weer terug op zijn plak en dan werkt het weer!

Word mijn fiets accu slechter naarmate hij ouder wordt?

Als de accu maar goed is! Zoals heel veel dingen met een accu is het met de elektrische fiets niet anders: de accu is het meest kwetsbaar en ook het kostbaarst van de hele fiets. Hoe groter de accu is (capaciteit) hoe duurder en hoe verder je er mee kan fietsen. Als een fiets 5 jaar is mag de accu nog de helft van de capaciteit hebben van toen hij nieuw was. Vaak is dat te weinig om dan nog lekker te fietsen, het kan zijn dat je dan maar 10 km ver kan of dat hij niet genoeg capaciteit heeft om een piek belasting op te vangen en dan in storing komt(een piek belasting is bijvoorbeeld even omhoog fietsen of veel tegenwind). Het is niet gek voor een gemiddelde accu dat hij na 5 jaar moet worden vervangen. (schik dan niet van de kosten)   

Wat zijn de voor en nadelen van een elektrische fiets met een achterwiel motor?

 De Elektrische fiets met een achterwiel motor zijn altijd fietsen met een derailleur systeem de slijtage van de tandwiel is niet hoger dan dat je geen elektrische aandrijving hebt. De achterwiel motor is vaak stiller dan de voorwiel motor en de gewichtsverdeling op de fiets  is natuurlijker dan die van een fiets met een voorwiel motor. Bij een elektrische fiets met een achterwiel motor word vaak gekozen voor een kracht sensor in het achterwiel (dus ingebouwd in de motor). De elektrische fiets met een achterwiel motor is over het algemeen wat kostbaarder dan een fiets met een voorwiel motor. Het gewicht van de achterwiel motor is wat meer dan die van een voorwiel motor en ongeveer gelijk aan het gewicht van een midden motor. Omdat een fiets met een achterwiel motor alleen uitgevoerd kan worden met een derailleur versnelling is de hele fiets vaak ongeveer even zwaar als een fiets met een voorwiel motor met een gesloten kettingkast omdat een derailleur versnelling in gewicht lichter is dan een naafaandrijving. 



De rijeigenschappen van een elektrische fiets met een achterwiel motor zijn: met een achterwiel motor fiets je natuurlijk het fiets net zo als je niet elektrische fiets allen dan altijd met wind mee! Met een achterwiel motor merk je ook met schakelen geen verschil tussen een elektrisch en niet elektrisch fiets (moet je natuurlijk wel gewend zijn aan een derailleur systeem) Minder kracht verlies bij de aandrijving je haalt dus meer actieradius uit de accu dan met een voorwiel motor. 

Ik heb nog wel ondersteuning maar ik zie niks meer op mijn display hoe kan dat?

Het display van een elektrische fiets zit meestal op het stuur. Een simpele display geeft alleen aan hoe vol de accu nog is en in welke ondersteuningstand de fiets staat, deze kan je ook vaak veranderen door een knopje op het display. Er zijn ook hele geavanceerde displays, hier kan je heel veel op zien; de tijd hoeveel kilometer je accu nog volhoud zonder op te laden, verlichting in de display, snelheid, enz. Het display communiceert met de controller hier haalt hij zijn informatie vandaan. Als je storing in het display hebt dan kan je geen beeld meer hebben maar wel ondersteuning. Sommige displays zijn erg gevoelig voor vocht in het scherm, hier kan je ook hele rare storingen van krijgen zoals soms wel en soms geen ondersteuning.  

Ik heb wel eens gehoord over een kracht sensor op een elektrische fiets wat is dat precies?

Wat doet een kracht sensor precies? Een kracht sensor meet de kracht die er word geleverd door de gebruiker en aan de hand van deze kracht gaat de fiets ondersteuning leveren, hoeveel hangt af van de ingestelde ondersteuningstand. De kracht sensor kan ingebouwd zijn in een middenmotor en in een achterwiel motor. Soms zitten ze in de trapas dan heb je een losse trapas met een ingebouwde kracht sensor, deze worden heel soms gebruikt bij een fiets met een voorwiel motor. Rijeigenschappen fiets met krachtsensor: Bij een elektrische fiets met een kracht sensor heb je het gevoel dat je een “duwtje in de rug krijgt” de ondersteuning die je krijgt voelt heel natuurlijk omdat als je kracht zet op de pedalen je ook harder gaan met de fiets.  Als je storing hebt in de kracht sensor kan je hele rare dingen met je elektrische fiets krijgen. De elektrische fiets kan er op eens van door gaan(hij denkt dat er kracht word gezet)of het stopt tijdens het fietsen opeens met ondersteunen of hij doet het alleen als er heel veel kracht word gezet. De kracht sensor zit meestal alleen op de duurdere elektrische fietsen, bij de goedkopere elektrische fietsen word een rotatie sensor gebruikt.

Wat zijn de voor en nadelen van een elektrische fiets met een midden motor

De elektrische fiets met een middenmotor, dit zijn de elektrische fietsen met technisch de meeste voordelen helaas zijn die wel het duurst. Een fiets met een middenmotor kan je met een gesloten en een derailleur systeem krijgen. Meestal hebben de elektrische fietsen met een midden motor een krachtsensor. De gewichtsverdeling is van een elektrische fiets met een middenmotor het meest ideaal omdat het gewicht hier laag in het midden van de fiets zit.



De rijeigenschappen van een elektrische fiets met een middenlmotor, zijn heel natuurlijk omdat hier de kracht normaal ook vandaan komt dit ben je gewend en zo is de aandrijving van een fiets het meest ideaal met dit systeem kan je de meeste actieradius uit de accu halen. Denk er wel aan om goed na te denken met schakelen*, er komt (doordat de  middenmotor altijd ondersteund tijdens het trappen) altijd kracht op het versnellingssysteem voordat je stopt met een derailleur systeem (met een naaf versnelling kan je terugschakelen als je stil staan) even de fiets in een lichte versnelling, want als je weg fietst met een midden motor die een kracht sensor heeft in een zware versnelling komt er heel veel kracht op de aandrijving: ketting tandwielen en of versnellingsnaaf. De meeste elektrische fietsen met een middenmotor zijn lekker stil. 



 

Heeft mijn elektrische fiets eigenlijk wel remsensoren?

Op alle elektrische fietsen kunnen remsensoren zitten. De rem sensor is ervoor dat de motor stopt met aandrijven als er geremd word. Een remsensor kan op verschillende plekken gemonteerd worden; in de remhendel(s) op de rem zelf of in de remkabel. Lang niet alle elektrische fietsen hebben remsensoren het is ook niet logisch om door te trappen als je remt want als je stopt met trappen krijg je ook geen trapondersteuning. Fietsen met een voorwiel motor hebben meestal remsensoren. Storing in de rem sensor kan er voor zorgen dat de fiets niet meer ondersteund. Als de rem sensor in de remhendel zit en de fiets is een keer gevallen kan het heel goed dat de remhendel krom is en niet goed meer terug gaat, zodat de sensor op “remmen” blijft staan en zo de motor uitschakelt.



 

Mijn elektrische fiets doet het niet meer kan dat aan de rotatie sensor liggen?

Wat doet een rotatie sensor eigenlijk? Tijdens het fietsen draait de aandrijving vooruit een rotatie sensor meet dat. Dit kan zijn doormiddel van een magneetplaatje achter het voor tandwiel, of een sensor bij het voortandwiel die de tandjes telt die voorbij komen. Bij een elektrische fiets met een rotatie sensor hoef je geen kracht te zetten (dit kan een rotatie sensor niet meten) om ondersteuning te krijgen.



Rijeigenschappen van een fiets met een rotatie sensor: Als je alleen vooruit draait met je pedalen zonder kracht te zetten vliegt je fiets er al vandoor! Dit is voor gebruikers die wat onzeker zijn in het verkeer of op de fiets niet prettig.



Storing in de rotatie sensor kan zijn: dat het systeem helemaal geen signaal krijgt van de rotatie sensor dan doet de ondersteuning het gewoon niet, of dat er vuil op een of meerdere magneetjes zit dan hapert/stottert de ondersteuning. Als de magneetplaat (dit is het plaatje dat achter het voortandwiel zit) verkeerd om is gemonteerd doet de ondersteuning het alleen als je achteruit trapt. 

Hebben alle elektrische fietsen een schakel sensor?

Bij midden motors heb je alleen een schakelsensor nodig omdat de aandrijving dit systeem aan de aandrijving van de fiets trekt dit voelt voor de gebruiker heel natuurlijk maar voor de aandrijflijn is de belasting een stuk zwaarder, voor het versnellingssysteem (een naaf of een derailleur) is het een stuk beter als er tijdens het overschakelen naar een andere versnelling geen kracht op het systeem komt. Een schakelsensor zorg ervoor dat de motor heel even stopt met ondersteunen als er van versnelling word gewisseld. Dit is heel prettig voor het versnellingssysteem en de tandwielen. De schakel sensor word het meest gemonteerd tussen de versnellingskabel. Storing in de schakel sensor kan er voor zorgen dat hij gewoon blijft ondersteunen tijdens het schakelen, of dat de elektrische fiets helemaal geen ondersteuning geeft. 

Wat zijn de voor en nadelen van een elektrische fiets met een voorwiel motor?

Elektrische fietsen met een voorwiel motor zijn de goedkoopste elektrische fietsen, de techniek van een voorwiel motor is het meest eenvoudig. De leverancier van de fiets met de voorwiel motor kan kiezen voor een motor met tandwielen deze is wat minder storingsgevoelig en krachtiger maar maakt en stuk meer geluid dan als ze voor een motor met een magneet overbrenging kiezen. Wat ook wel als voordeel word gezien bij een fiets met een voorwiel motor is dat er geen concessies hoeven worden gedaan bij het kiezen van de aandrijving van de fiets. Alle aandrijvingen zijn gewoon mogelijk bij een elektrische fiets met een voorwiel aandrijving: een dichte kettingkast of een derailleur versnelling. Een elektrische fiets is altijd zwaarder dan een fiets waar geen trap ondersteuning op zit. De voorwiel motor is de lichtste motor maar zit natuurlijk wel aan de voorkant en dat is wat minder fijn. Meestal word er gekozen bij een fiets met een voorwiel motor om deze in combinatie met een rotatie sensor* te leveren.



De rijeigenschappen van een elektrische fiets met een voorwielmotor zijn: meestal maken ze wat geluid aan de voorkant tijdens de aandrijving ze spuiten er vandoor (dit heeft te maken met de rotatie sensor) bij glad wegdek kan hij weg glijden aan de voorkant, die fiets is in zijn stuurgedrag wat anders dan dat je gewend bent met je fiets die geen ondersteuning heeft. De accu gaat wat sneller leeg dan bij een fiets met een andere aandrijving omdat er wat kracht verlies is bij de overbrenging. En uit de praktijk blijkt dat de gebruiker met een fiets met een rotatie sensor wat luier fiets en hierdoor wat meer van de accu vraagt.