Wiel (de)monteren

Kosten: € 30,00

"Ik hoor gerammel in mijn achterwiel en volgens mij heb ik een slag in mijn wiel"

"Waarschijnlijk heb je een spaak gebroken in je achterwiel"

 

Het achterwiel van de fiets word aangedreven, dit kan op een heleboel manieren: met een ketting, een cardan-as, een riem (een beltdrive). In het achterwiel kan een versnellings naaf zitten, of losse tandwiellen aan de buitenkant (casette of een freewheel) de wielen van een fiets hebben ook veel verschillende maten. Het achterwiel van de fiets word ook nog het meest belast door de gebruiker, spullen in de fietstas, of iemand achterop de fiets. Een wiel bestaat uit drie onderdelen: de velg, de spaken en de naaf. Omdat er heel veel combinaties in aandrijving kleur versnellings systemen en maten zijn, is eigenlijk elk wiel uniek.

Velg: Een velg van de fiets is het onderdeel van het fietswiel waar de buitenband en de binnenband op zitten aan de ene kant en aan de andere kant zitten de spaken er aan. Meestal word de velg van aluminium gemaakt maar er bestaan ook velgen van staal roestvrijstaal of zelfs van hout. Als het wiel krom bedoel je eigenlijk dat de velg krom is. Een velg van een fiets met remblokjes die op de velg remmen moet heel goed recht zijn anders is de rem niet goed af te stellen. Als de velg krom is voel je dat tijdens het fietsen. Je hebt een slingerende fiets.

Spaken: De spaken is het onderdeel (eigenlijk veel dezelfde onderdelen) wat de velg met de naaf verbind een spaak draai je met behulp van een nippel vast in de velg. Het aantal spaken is afhankelijk van de uitvoering van het wiel maar meestal heeft een wiel 36 spaken. Spaken zijn altijd van staal (verzinkt) of roestvrijstaal, Als een wiel uit evenwicht is of heel zwaar belast is kan er soms een spaak breken.

Naven: De as van het wiel “de naaf”zit in het midden en hier word het achterwiel mee aangedreven. Soms zitten er versnellingen in de achternaaf, soms een terugtraprem met of zonder versnellingen, of soms tandwielen.

Bij een reparatie aan een van deze onderdelen van het wiel moet vaak het achterwiel eruit en daarna, na de wiel reparatie er weer in! 

Afspraak nu inplannen

Om de fiets te maken als er een spaak is gebroken, een snelbinder er tussen is gekomen of een andere wiel reparatie moet het wiel ge(de)monteerd worden hier hebben we van Wereldfietsen Zwolle een vast tarief voor. Dit geld voor fietsen met een gesloten kettingkast.