Ketting spannen

Kosten: € 12,50

"Tijdens het fietsen valt de ketting eraf en ik hoor een gerammel in mijn kettingkast"

"Zijn de tandwielen nog recht"

 

De ketting is het onderdeel van de fiets dat het meeste onderhoud nodig heeft. Een ketting is het meest gebuikte aandrijf systeem op een fiets. Er worden ook wel andere systeemen gebruikt zoals een belt-drive en een cardan-as, maar de meeste fietsen hebben een ketting aandrijving. Als de ketting te slap is gaat hij rammelen in de kettingkast en heeft hij meer weerstand bij de aandrijving en fietst de fiets zwaarder. Ketting araf!.Wanneer de ketting van de tandwiellen af is gelopen komt dit bijna altijd omdat de ketting veel te slap is geworden. Er zijn twee ketting systemen: een derailleursysteem, ook wel een open kettingkast genoemd en een gesloten systeem, ook wel een dichte kettingkast genoemd. Bij het derailleursysteem hoeft de ketting niet gespannen te worden de derailleur fungeert ook als kettingspanner. Bij een gesloten systeem moet de ketting wel regelmatig gespannen worden. Het wiel moet naar achter worden gezet, hierdoor word de afstand groter tussen het voortandblad en het achtertandblad. Er bestaan ook kettingspanners voor een gesloten systeem. Dit is een kettinggeleider die met een veer tegen de ketting word aangedrukt en hierdoor de ketting altijd op spannig houdt. Dit moet u niet verwarren met het systeempje dat ook kettingspanner heet. Dit word soms nog gebruikt op de achterbrug van de fiets. Dit is niets meer dan een hulpmiddel om de ketting op een goede spanning te zetten.Voor kettingen van een naafversnelling of een terugtraprem bestaan ook halve kettingschakels, dit is soms handig als het achterpad van de fiets niet heel veer ruimte heeft om de ketting te spannen, of als bij het spannen van de ketting het achterwiel tegen het spatbord komt

De ketting spanning is erg belangrijk voor het rijcomfort van de fiets. Als de ketting te slap af te droog is slijten de tandwielen en de ketting bovendien een stuk sneller.

Afspraak nu inplannen

Wij van Wereldfietsen Zwolle spannen en smeren de ketting en indien nodig wordt hij gereinigd. Als hij erg vies is kan hij beter vervangen worden.